Sos śliwkowy:
śliwki suszone 200g
sól
cukier
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
smak spod pieczenia mięsa
woda 200ml
Sposób przygotowania:
Smak spod mięsa wlewamy do rondelka dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i śliwki. Gotujemy około 20 minut, uzupełniając wodę. Jeżeli śliwki wchłoną dużo wody, dolać 100ml. Po ugotowaniu śliwek, wyjąć liść i ziele, zmiksować. Doprawić, musi być wyraziście słodko - ostry o konsystencji ciasta naleśnikowego. ; Można dodać śmietanę, lecz nie jest to konieczne. Można podawać na zimno lub gorąco.
Sos grzybowy:
grzyby suszone 100g
pieczarki 100g
woda 300ml
sól
pieprz
majeranek
śmietana 30% 200ml
Sposób przygotowania:
Grzyby włożyć do wody i ugotować. Dodać przyprawy. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, które zachowują kształt grzyba. Wrzucić do garnka i gotować max 5 minut. Śmietanę lekko osolić i wymieszać (sól zmniejsza prawdopodobieństwo ważenia się). Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Podawać gorący.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hit! Pokazali taniec Radwańskiej i jej koleżanek. Tak balowała na weselu znajomych
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża