Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

SOSY DO MIĘSA

bogdanprywat
Takie dwa, których używam często, do mięs pieczonych.

Sos śliwkowy:
śliwki suszone 200g
sól
cukier
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
smak spod pieczenia mięsa
woda 200ml

Sposób przygotowania:
Smak spod mięsa wlewamy do rondelka dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i śliwki. Gotujemy około 20 minut, uzupełniając wodę. Jeżeli śliwki wchłoną dużo wody, dolać 100ml. Po ugotowaniu śliwek, wyjąć liść i ziele, zmiksować. Doprawić, musi być wyraziście słodko - ostry o konsystencji ciasta naleśnikowego. ; Można dodać śmietanę, lecz nie jest to konieczne. Można podawać na zimno lub gorąco.

Sos grzybowy:
grzyby suszone 100g
pieczarki 100g
woda 300ml
sól
pieprz
majeranek
śmietana 30% 200ml

Sposób przygotowania:
Grzyby włożyć do wody i ugotować. Dodać przyprawy. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, które zachowują kształt grzyba. Wrzucić do garnka i gotować max 5 minut. Śmietanę lekko osolić i wymieszać (sól zmniejsza prawdopodobieństwo ważenia się). Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Podawać gorący.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany