Sprawdź, czy na pewno dobrze przechowujesz produkty spożywcze. Co chować do lodówki, a czego nigdy tam nie wkładać?

Justyna Madan
Justyna Madan
Jajka i mleko na półkach na drzwiach lodówki to standardowy widok prawda? A nie jest to wcale dobre miejsce dla tych produktów. Sprawdź, gdzie powinny leżeć.
Jajka i mleko na półkach na drzwiach lodówki to standardowy widok prawda? A nie jest to wcale dobre miejsce dla tych produktów. Sprawdź, gdzie powinny leżeć. 123rf
Masło, jajka, pomidory, orzechy, ser to produkty, które potrzebują odpowiedniego przechowywania, aby dłużej zachować świeżość i odpowiednią konsystencję. Niektóre składniki obiadu chowamy do lodówki, chociaż wcale nie powinny się tam znaleźć, inne owijamy w folię, która szkodzi zamiast pomagać. Sprawdź, czy odpowiednio przechowujesz te rzeczy. Być może rozwikłasz w końcu problem masła, które nie chce się rozsmarować na chlebie.

Na świecie marnuje się zdecydowanie zbyt wiele żywności. Możemy temu zapobiec, chociażby uważnie planując zakupy i w pełni wykorzystując to, co mamy w lodówce. Nie tylko odpowiednia organizacja lodówkowej przestrzeni, ale kilka innych wskazówek mogą pomóc w ograniczaniu marnotrawstwa. Jednym z głównych punktów jest sposób, w jaki przechowujemy dane produkty. I nie zawsze odpowiednim miejscem jest lodówka.

Sprawdź, czy dobrze przechowujesz te produkty

Masło

Nie ma chyba nic bardziej irytującego niż próba rozsmarowania zimnego masła na kawałku chleba. Więcej tam dziur i kawałków masła, niż smacznej kanapki. Dzieje się tak dlatego, że prawdopodobnie źle przechowujesz masło.
Masło powinnyśmy przechowywać na kuchennym blacie, a nie w lodówce. Może tam spokojnie stać, chyba że:

  • panują upały,
  • jemy masło sporadycznie.

Niezbędna będzie do tego odpowiednia maselniczka z przykryciem (ceramiczna, jeśli mamy szklaną powinna stać w szafce). Po co? Aby do masła nie przedostawały się zanieczyszczenia i światło. W temperaturze pokojowej masło zachowa świeżość przez tydzień. Jeśli jemy go mniej – lepiej wyjąć tylko kawałek, a resztę trzymać w lodówce. Prawda, że przechowywanie masła jest banalnie proste? I kończą się problemy z jego rozsmarowywaniem.

Jajka

Tak naprawdę wszystko zależy od tego skąd mamy jajka. Jeśli ze sklepu, gdzie i tak zazwyczaj stoją w lodówkach, wkładamy je od razu do lodówki. Jeśli mamy wiejskie jajka od szczęśliwej kurki i mamy pewność, że są świeże nie muszą stać w lodówce, ale wolą chłód. Dobra w tym przypadku będzie np. piwnica.

Jajka trzymamy w wytłaczance, lub zamkniętym pojemniku. Pozostawione w temperaturze pokojowej, zwłaszcza kiedy jest ciepło, szybko tracą swoje wartości i mogą się po prostu zepsuć. Drzwiczki lodówki wcale nie są najlepszym miejscem dla jajek. Najlepiej będzie im na środkowej półce, układamy je ostrzejszą końcówką do góry. Co ważne, w pobliżu nie powinny znajdować się żadne otwarte produkty.

Ser

Miejscem dla świeżego sera jest najzimniejszy punkt lodówki, czyli na samym dole. Jednak sery półtwarde i twarde, takie jak parmezan, powinny się znaleźć na górnej półce lodówki. Takie sery można też dodatkowo owinąć w bawełnianą, wilgotną ściereczkę. Cała reszta serowej rodziny powinna zostać umieszczona na środkowej półce. Żółty ser powinniśmy zapakować w folię lub hermetycznie zamykany pojemnik, nie powinien mieć kontaktu z żadnymi innymi produktami w lodówce, ponieważ szybciej się zepsuje. Otwarty biały ser przekładamy do szklanego lub plastikowego naczynia z przykrywką. Możemy też go zawinąć w pergamin.

Pomidory

Jest to temat poruszany już od dawna, ale zawsze warto przypomnieć, że pomidorów nie trzymamy w lodówce. Pomidory źle znoszą zimno. W lodówce po prostu tracą swój smak, jeśli lubisz pomidory bez smaku, lodówka w tym pomoże. Pomidory na blacie będą nadal dojrzewać.

Orzechy

Tutaj niespodzianka, większość z nas przechowuje orzechy w szafce, nie zawsze w hermetycznie zamykanym pojemniku, a orzechy tak naprawdę powinny znaleźć się w lodówce. Naturalne oleje w orzechach są bardzo lotne i zaczynają rozkładać się nawet w temperaturze pokojowej. Aby upewnić się, że jesz najlepsze migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie, orzeszki ziemne itp., przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Przed zjedzeniem wyjmij je z lodówki trochę wcześniej.

Surowe mięso

Jeśli nie zamierzasz używać go od razu, zamrażarka jest najlepszą opcją do przechowywania surowego mięsa. Pakowane ma podaną datę przydatności, więc bez problemu poleży chwilę w lodówce. A co z mięsem, które kupujemy w sklepie mięsnym? Przede wszystkim powinno być w foliowym woreczku lub na talerzu przykrytym folią. Umieszczamy je na dolnej półce, gdzie jest chłodniej. Jeśli właśnie zmieliliśmy mięso, w lodówce powinno stać nie dłużej niż kilka godzin. Surowy drób – 2 dni, a wołowina wytrzyma nawet 4 dni.

Mleko

Chociaż butelki mleka na drzwiczkach lodówki to norma w wielu domach, ten napój wcale nie powinien tam stać. Za każdym razem, kiedy otwieramy lodówkę narażamy mleko na działanie światła i ciepłego powietrza. To może sprawić, że data przydatności mleka będzie krótsza, niż podano na opakowaniu.

Mleko znów skisło, chociaż stoi w lodówce? To właśnie przez stawianie go na drzwiczkach. Tak naprawdę najlepszym miejscem dla mleka jest dolna lub środkowa półka. Mleko, jeśli nie jest w kartonie, lepiej jest przelać do pojemnika, które nie przepuszcza światła.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.