Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stek po amerykańsku [PRZEPIS]

mr
Mięso na steki  powinno być dobrej  jakości.
Mięso na steki powinno być dobrej jakości. mat pras.
Amerykanie zajadają się stekami, w Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny, polscy konsumenci preferują wieprzowinę. Ponoć najlepsze steki przyrządza się z wołowiny Kobe. Jest to specjalna hodowla krów odmiany wagyu, która pochodzi z Japonii.

Krótkie smażenie na rozgrzanej patelni

Dobra wołowina ma kolor jasno wiśniowy z widocznymi przerostami tłuszczowymi koloru białego, co świadczy o tym, że pozyskano ją z młodego zwierzęcia. Przed przyrządzeniem mięso należy delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, aby je usmażyć, nie udusić. Pędzelkiem silikonowym można rozprowadzić dobrej jakości oliwę z oliwek, nie powinno się bowiem lać tłuszczu na patelnię. Kolejnym ważnym etapem jest smażenie.

Stek kładzie się na mocno rozgrzaną patelnię. Lepiej go przewracać szczypcami niż widelcem. Z nakłutego mięsa wypłyną soki, a powinny pozostać w mięsie. Stek smaży się od 1,5 do 3,5 minut z każdej strony. Po dłuższej obróbce termicznej stanie się on twardy i niesmaczny. Gotowy stek doprawia się solą i świeżo mielonym pieprzem, podaje z także amerykańską sałatką bądź grillowanymi warzywami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany