Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maliny są nie tylko pyszne, ale i bardzo wartościowe. Co zawierają i na co pomagają?

mj
Maliny - pyszne lekarstwo na wiele dolegliwości.
Maliny - pyszne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jarosław Ziarek
Sezon na maliny w pełni. Warto więc teraz się nimi nacieszyć, ale i przygotować coś pysznego na zimę - np. soki, konfitury, nalewki.

Już w XVI wieku w Polsce syrop malinowy stosowano jako środek odżywczy i ogólnie wzmacniający lek. Kwiaty malin roztarte z miodem zalecano do przemywania opuchniętych oczu, a mieszaniną soku z liści i miodu leczono astmę. Odwaru z malinowych liści używano do kompresów i okładów przy różnych dolegliwościach skórnych. Przetwory z liści i owoców malin od dawna są stosowane w zwalczaniu gorączki, np. przy przeziębieniach.

Kuszą pięknym wyglądem , zapachem, smakiem

Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę. Przetwory z liści malin pomagają także w słabo nasilonych wzdęciach. W owocach malin są kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe, bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany