ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu

Artykuł Partnera

2018-12-21 00:00

2017-12-21 16:03

Kozi ser a diety

Artykuł Partnera

2018-12-21 00:00

Na stronie producenta serów kozich Chavroux znaleźć można wiele ciekawych informacji na temat tego, jak kozi ser może współgrać z wieloma rodzajami diet. Okazuje się, że umiejętne jego zastosowanie może pomagać dostarczać organizmowi, to co najpotrzebniejsze.
Kozi ser a diety                                 Kozi ser a diety
Według diety niskokalorycznej, tradycyjne żółte sery można zamienić na sery kozie. Stugramowa porcja świeżego serka Chavroux to jedynie 133 kcal. W dodatku jest on delikatny i łatwo przyswajalny.

W przypadku, gdy trawienie tradycyjnego nabiału sprawia problem lub występuje uczulenie po jego spożyciu, warto zamienić go na produkty z mleka koziego. Kozie sery mają w swym składzie bowiem niewielką ilość laktozy. Cząsteczki tłuszczu z mleka koziego są bardzo małe, w związku z czym kozie sery lepiej się trawią i są delikatniejsze dla układu trawiennego. Kozie sery wytwarzane są w 100% z koziego mleka, które ma na tyle bogaty skład, że nie wymaga uzupełniania go sztucznymi witaminami i minerałami.

Kozie sery nie wywołują uczuleń i problemów trawiennych, bo są po prostu naturalne. Sery kozie posiadają indeks glikemiczny o wartości 30. Zaliczają się do grupy „dozwolonych produktów”, co jest ważne dla osób, które kontrolują poziom insuliny w organizmie.

Po 40 roku życia, u kobiety zwłaszcza, występuje problem z osteoporozą, czyli utratą dostatecznej ilości wapnia w kościach. Istotna jest więc profilaktyka oraz odpowiednia dieta w takim wypadku. Lekarze zalecają wtedy dobrze zbilansowaną dietę ze szczególnym uwzględnieniem produktów bogatych w wapń i witaminę D. Trzeba zaznaczyć, że sery kozie zawierają w dużym stężeniu obydwa te elementy.

Około 50 gramowa porcja sera koziego zawiera 65 mg sodu, podczas gdy taka sama porcja sera żółtego dojrzewającego, np. cheedara albo parmezanu: 170 mg sodu. Dlaczego to jest ważne? Otóż sód wpływa na ciśnienie krwi. Zmniejszenie jego spożywania znacznie obniża ciśnienie krwi, a także zapobiega chorobom układu krążenia.

Co ważne dla wegetarian? Otóż kozy są zwierzętami trzymanymi zwykle w odpowiednich warunkach, wypasanych na wolnej przestrzeni, pasących się naturalnie, dlatego względy etyczne tak istotne dla osób stosujących dietę wegetariańską też są zachowane.

Łatwa sałatka z kozim serem i sałatą lodową


Na stronie http://chavroux.pl/salatka-z-kozim-serem-i-salata-lodowa/ znajduje się bardzo prosty przepis na lekką sałatkę z kozim serem i sałatą lodową. Potrzebne na przyrządzenie porcji dla 6 osób są: 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada), pół główki sałaty lodowej, 1 mały brokuł, 1 czerwona cebula, kilka łyżek jogurtu greckiego oraz mielony pieprz, sól.

Przyrządzenie rozpoczynamy od ugotowania brokuła w osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się, czyli lekko al’dente. Po wyjęciu z wody, przelewamy go zimną wodą, aby zachował swój zielony kolor. Sałatę lodową kroimy w paski, na cienkie piórka kroimy cebulę, zaś ser kozi w kostkę. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy dużą ilością pieprzu i solimy do smaku. Na końcu doprawiamy sosem z jogurtu greckiego odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Po wyjęciu chrupiąca zielona, orzeźwiająca sałatka z dobroczynnie działającym na organizm kozim serem gotowa!

Makaron tagliatelle z brokułem, serem kozim i orzechami włoskimi


Kozi ser „lubi” się z brokułem. Ich smaki dobrze się ze sobą komponują, co warto pamiętać przy przygotowywaniu różnych potraw.

Składniki, jakie są nam potrzebne, to makaron tagliatelle, brokuł, pleśniowy ser kozi, orzechy włoskie, sól morska i świeżo mielony pieprz.

Zarówno makaron jak i brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie, oczywiście osobno. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Po ugotowaniu makaron wykładamy na talerz, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła, a plasterkami sera koziego i prażonymi orzechami włoskimi posypujemy na koniec. Doprawiamy jeszcze delikatnie świeżo mielonym pieprzem oraz solą morską i można cieszyć się smakiem.

Tarta z kozim serem i figami – trudniejsza, ale przepyszna…


Figi, kozi ser, miód i tymianek – brzmi wyjątkowo wykwintnie? Tak, bo to danie jest wykwintne.

Ciasto robimy ze 180 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 1 żółtka, ½ łyżeczki soli morskiej oraz 1 łyżki zimnej wody lub mleka. Natomiast do nadzienia będziemy potrzebować: 3 jajka + 1 białko, 200 ml crème fraîche lub śmietany 30%, 200 g koziego sera w roladzie, 6-8 fig, 1 łyżka miodu, garść świeżego tymianku, sól, pieprz

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Dodajemy posiekane masło i wbijamy żółtko. Zagniatamy ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie i przekładamy je na formę posmarowaną masłem i podsypaną mąką. Górę formy pokrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 20 minutach ściągamy obciążenie i papier, by podpiec jeszcze kolejne 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Jajka roztrzepujemy trzepaczką ze śmietaną i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Na połówki przekrawamy figi, odkrawając ogonki i delikatnie spody tak, aby trzymały się nieruchomo. Smarujemy je z wierzchu miodem i układamy na spodzie. Następnie wylewamy masę jajeczną. Na wierzch kruszymy ser kozi ser. Posypujemy świeżym tymiankiem. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 40 minut, tak by masa w środku się ścięła. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, najlepiej ją na kilka minut odstawić do wystygnięcia, ponieważ potem lepiej się kroi.

Kozi ser to ostatnimi czasami prawdziwy zdrowy rarytas. Nie dość, że wygrywa w różnych dietach na zawartość dobrych składników z tradycyjnym nabiałem, to jeszcze jest świetną bazą dla prostych, ale i wyszukanych, wykwintnych dań. Przepisy na kozi ser w sałatce, makaronie czy tarcie – to wszystko komponuje się pysznie. I do tego już brak tylko dobrego towarzystwa i odpowiednio dopasowanego wina.