ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]

bogdanprywat

2018-03-13 13:30

2018-06-18 15:58

SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]

bogdanprywat

2018-03-13 13:30

Przepis na sałatkę niemiecką, czy też sałatkę szwabską lub sałatkę z mortadelą (te trzy nazwy są w powszechnym obiegu) przysłał jeden z naszych czytelników. To tania potrwa. Poza tym nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i szybko się ją przygotowuje.
1/3

SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


To oryginalny przepis, który dostałem od moich niemieckich przyjaciół. Jedna uwaga, w naszym kraju trudno jest kupić odpowiedni gatunek ziemniaków. Nasi sprzedawcy muszą po prostu sprzedać nam ziemniaki i nie interesuje ich jak one smakują i w jakich potrawach kartofle się sprawdzają. W Bilefeld, gdzie przebywałem, poszedłem na targ. Rynek jak rynek, tyle, że sprzedawca ziemniaków miał ich kilkanaście gatunków. Co ciekawe potrafił mi opowiedzieć o nich bardzo dużo.Pr

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


Spodobały mi się ziemniaki sałatkowe, cztery gatunki, jeden żółty, jeden biały, dwa czerwone. Niestety nie pamiętam już nazw tych gatunków, ale jest to mało ważne i tak w Polsce ich nie kupicie. Czasami w sklepach hurtowych i marketach widuję czerwone sałatkowe ziemniaki. Daleko im do tamtych. Trzeba z nimi postępować bardzo ostrożnie, lubią się rozsypać. Czyli dochodzimy tu do następującego wniosku. W Polsce, która uważana jest w Europie za zagłębie ziemniaczane, nie dostaniesz

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


Przepis na 5 osób.

Składniki:
ziemniaki 1,2kg
ogórki kiszone 0,5kg
cebula biała, czosnkowa 4szt
0,5 kg mortadeli
ocet spirytusowy
sól
cukier
pieprz
sos czosnkowy ( przepis na sos, podawałem wcześniej)
szczypiorek

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Należy pokroić je na ćwiartki, a następnie w poprzek na plasterki o grubości do 3mm. UWAGA, NIE GOTUJCIE ZIEMNIAKÓW ; W CAŁOŚCI !!! ; Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy plastry ziemniaków i gotujemy ; W PUNKT, czyli al`dente, mają być ugotowane lecz stawiać wyraźny opór przy gryzieniu!!! Po ugotowaniu należy wyłożyć ziemniaki na sito odsączyć i przelać zimną wodą. Jeszcze ciepłe ziemniaki wkładamy na duża miskę i dolewamy 3-4 łyżki octu. Solimy dodajemy cukier i zostawiamy na ok 10 minut. Kroimy mortadelę i dorzucamy do reszty składników. Następnie kroimy ogórki w podobne plasterki jak ziemniaki, cebulę w grubą kostkę i wszystko łączymy z ziemniakami. Dodajemy sos czosnkowy, rozkładamy na porcje posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy lekko schłodzone. Sałatka raczej ostra i taka ma być.
UWAGA, jeżeli zamiast octu chcecie używać kwasku cytrynowego lub octu winnego, to lepiej nie róbcie tej sałatki.

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


Zobacz też: Przepis na domowe lody [x-news]


SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.