Konfitura z płatków róży z truskawkami. Idealna do wypieków, deserów i herbaty
Chociaż sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju konfitur warto poświęcić trochę czasu i przygotować samodzielnie w domu. W trakcie przygotowywania aromatyczne płatki róży wypełnią naszą kuchnię pięknym zapachem i wprowadzą nas w błogi nastój. A jak do tego przełożymy ją w dekoracyjne słoiczki to może być prawdziwą ozdobą kuchni. Pyszne i słodkie truskawki oraz aromatyczne płatki róży to podstawa pysznej konfitury. Warto ją wykonać samodzielnie i mieć zapas kilki słoików w swojej domowej spiżarni. W jesienne, deszczowe dni i mroźne zimowe wieczory jej zapach wzbudzi rozkoszne wspomnienie lata.
Kiedy i gdzie zbierać płatki róży na konfiturę?
Płatki należy zbierać wcześnie rano, póki powietrze jest chłodne – później mogą być przywiędłe i już nie będą tak aromatyczne. Wybierajmy krzewy dzikiej róży rosnące z daleka od miast i ruchliwych dróg. Truskawki, nie oszukujmy się, najlepsze będą z własnej uprawy, wtedy mamy pewność, że są ekologiczne, bez pestycydów.
Konfiturę można stosować do wypieków, deserów, chrupiących tostów a nawet osłodzić nią herbatę w długie jesienne i zimowe wieczory. Poświęćcie trochę swojego wolnego czasu i wykonajcie samodzielnie.
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?