Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sylwestrowe fantazje proponują: Tomasz Miszczak i Jakub Patowski, barmani z klubu Long Play

pij
Noc nadejścia Nowego Roku zwykło się świętować przy dobrym alkoholu. W sylwestra nikt pewnie nie odmówi też fantazyjnego drinka, zwłaszcza jeśli trafić w odpowiedni gust.

O przyrządzenie trzech koktajli odpowiednich na pożegnanie 2018 r. poprosiliśmy specjalistów w swoim fachu, barmanów z klubu Long Play, który może poszczycić się niezwykle twórczą ekipą barmańską i pomysłową kartą drinków.

- Ciekawym drinkiem jest klasyczny snowball, kokotajl na bazie advocata, którego słodycz przełamują owocowe nuty limonki. Ważne jest, by podawać go w pękatych kieliszkach na długiej nóżce, wtedy nazwa drinka znacząca „śniegową kulę” nabiera swojego wyrazu - radzi Tomek.

Panie mogą zakochać się w Rossaline, lekkim i bardzo owocowym koktajlu na bazie truskawek połączonych z delikatnym proseco. Musujący drink może z powodzeniem zastąpić lampkę szampana o północy. Na pewno będzie to oryginalna zamiana...

Zaskakujący, bo ciepły, drink La Venta, to propozycja Jakuba.

- Bazą jest ciepłe kakao, a mnie się to bardzo kojarzy ze świętami. Tę samą świąteczną nutę można odnaleźć także w goździkowo-cynamonowym rumie Overproof. Mocny alkohol osłabiają wiśnie. Bardzo fajny, rozgrzewający koktajl, idealny np. po sylwestrowym spacerze - radzi Kuba.

Trzeba spróbować!

Snowball

80 ml ulubionej lemoniady (np. tonik smakowy, sprite, 7up),

40 ml advocata,

20 ml soku z limonki.

Przygotowanie

Do kieliszka wypełnionego kostkami lodu wlewamy lemoniadę, dodajemy advocata oraz sok z limonki i mocno mieszamy, aż pojawi się charakterystyczna pianka. Kieliszek dekorujemy cząstkami ananasa i limonki.

Rossaline

Puree z truskawek,

15 ml suropu cukrowego,

sok z limonki, proseco.

Przygotowanie
Mieszanie koktajlu warto rozpocząć od dekoracji kieliszka (powinien być wysoki i smukły). Jego brzegi zanurzamy na ok. 5 mm w soku a następnie w cukrze. Powstaje fantazyjny crush. Garść truskawek (mogą być mrożone) miksujemy blenderem. Do musu dodajemy proseco i sok z limonki w proporcjach mniej więcej 1:1, drink nie powinien być jednak zbyt rzadki.

La Venta

40 ml rumu Overproof.

wiśnie (świeże bądź mrożone), odrobina cynamonu,

150-200 ml świeżo przyrządzonego ciepłego kakao.

Przygotowanie

Podgrzany wcześniej rum (dla uwolnienia aromatu) zalewamy w pękatym kielichu gorącym kakao.

Dodajemy wiśnie, mieszamy i dekorujemy cynamonem.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany