Szparagi CENA
W marketach oraz w osiedlowych warzywniakach można już kupić młode krajowe szparagi. Białe i zielone kuszą świeżością i apetycznym wyglądem, ale na razie są dość drogie. Za półkilogramowy pęczek trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. W sklepach spożywczych oraz marketach sieciowych w ostatnich dniach ceny kształtowały się w granicach 10,60 - 12,99 zł za pęczek. Jeśli się trafi na promocję można natomiast kupić je nieco taniej – za 8,99 zł/pęczek.
Na rynku hurtowym przy ul. Zjazdowej wczoraj obowiązywały ceny od 6 do 14 złotych za 0,5 kg.
Warto jeść szparagi, bo są pełne wartości odżywczych oraz niskokaloryczne. Poleca się je osobom na diecie odchudzającej. Pędy szparagów zawierają lekkostrawne białka i cukry, a także kwas foliowy, witaminę C, witaminę E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, błonnik. Są też jednym ze skutecznych afrodyzjaków
Szparagi przepisy
Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 3–4 średnie ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek korzenia selera
- 5 cm białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 750 ml wody
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- pistacje, płatki migdałów
- śmietana (opcjonalnie)
- ulubione zioła
Wykonanie:
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.
3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.
4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]