MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi CENA. Rozpoczął się sezon na szparagi. Przepisy na szparagi

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Szparagi CENA. Rozpoczął się sezon na szparagi. Przepisy na szparagi
Szparagi CENA. Rozpoczął się sezon na szparagi. Przepisy na szparagi Jarosław Ziarek
Na rynkach i w sklepach pojawiły się krajowe szparagi. Łodzianie je bardzo lubią. Ile kosztuje ten warzywny smakołyk? Co można z niego przygotować?

Szparagi CENA

W marketach oraz w osiedlowych warzywniakach można już kupić młode krajowe szparagi. Białe i zielone kuszą świeżością i apetycznym wyglądem, ale na razie są dość drogie. Za półkilogramowy pęczek trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. W sklepach spożywczych oraz marketach sieciowych w ostatnich dniach ceny kształtowały się w granicach 10,60 - 12,99 zł za pęczek. Jeśli się trafi na promocję można natomiast kupić je nieco taniej – za 8,99 zł/pęczek.
Na rynku hurtowym przy ul. Zjazdowej wczoraj obowiązywały ceny od 6 do 14 złotych za 0,5 kg.
Warto jeść szparagi, bo są pełne wartości odżywczych oraz niskokaloryczne. Poleca się je osobom na diecie odchudzającej. Pędy szparagów zawierają lekkostrawne białka i cukry, a także kwas foliowy, witaminę C, witaminę E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, błonnik. Są też jednym ze skutecznych afrodyzjaków

Szparagi przepisy

Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.
Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 3–4 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek korzenia selera
  • 5 cm białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 750 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • pistacje, płatki migdałów
  • śmietana (opcjonalnie)
  • ulubione zioła

Wykonanie:
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.
3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.
4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany