MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak handlarze na rynkach zabezpieczają się przed wirusem! Zobacz ZDJĘCIA

Anna Janiszewska
Anna Janiszewska
Warunkiem otwarcia targowisk było wprowadzenie dodatkowych zabezpieczeń.NOWE ZASADY, ZDJĘCIA I WIĘCEJ INFORMACJI - KLIKNIJ DALEJ
Warunkiem otwarcia targowisk było wprowadzenie dodatkowych zabezpieczeń.NOWE ZASADY, ZDJĘCIA I WIĘCEJ INFORMACJI - KLIKNIJ DALEJ Anna Janiszewska
Warunkiem otwarcia targowisk było wprowadzenie dodatkowych zabezpieczeń.

Zabezpieczenia na targowiskach
Targowiska mogą być otwarte, ale handlujący musieli wprowadzić specjalne środki ostrożności. Większość zastosowała się do nowych zasad, co najlepiej było widać podczas piątkowego "rynku" przy ul. Moniuszki w Pabianicach.

Sprzedawcy wyposażeni byli w maseczki ochronne, rękawiczki, a przy straganach znajdowały się pojemniki z płynem dezynfekującym. Niektórzy stworzyli barierę ochronną między handlującym a klientem w postaci imitującej szybę folii spożywczej. Pojawiły się również kartki z napisem "towar podaje sprzedawca".

Według nowych reguł przy każdym stoisku mogą stać maksymalnie 3 osoby w odległości 2 metrów od siebie. Również stoiska powinny być rozstawione co 2 metry. Niestety do przepisów odnoście odległości i liczby osób przy straganie nie zastosowali się wszyscy klienci. Nie każdy kupujący miał włożone rękawiczki podczas np. wybierania warzyw czy owoców.

Nowe zasady
Przypomnijmy:
Handlujący muszą myć ręce:
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną
- po zajmowaniu się odpadami/śmieciami
- po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji
- po skorzystaniu z toalety
- po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa
- po jedzeniu, piciu, lub paleniu
- po każdym kontakcie z pieniędzmi

Stosować zasady bezpieczeństwa żywności-restrykcyjnie i z pełną świadomością.
Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.
Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 2 metry).
W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.
Przy stanowisku ustawić pojemnik z płynem dezynfekującym tak aby był dostępny również dla kupującego.
Obsługując stanowisko handlowe sprzedawca musi mieć maseczkę ochronną na twarz oraz rękawice ochronne.
Działalność handlową może prowadzić tylko i wyłącznie na stanowisku wyznaczonym mi przez administratora targowiska.
Dodatkowo premier ogłosił dziś nowe obostrzenia, z których wynika, że przy jednym stoisku mogą stać maksymalnie 3 osoby.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Mateusz Morawiecki przed komisją śledczą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany