5 z 10
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii...
fot. LightFieldStudios/Getty Images

Gotowanie w mikrofalówce. Czy jedzenie z mikrofali jest szkodliwe?

Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii do zawartych w produkcie cząsteczek wody, umożliwiając jej parowanie i gotowanie żywności od środka. Problem w tym, że działa także na słabe wiązania chemiczne, typowe dla najbardziej wrażliwych i deficytowych związków. Naturalne jedzenie przygotowane w mikrofali zachowuje jedynie kilka procent z oryginalnej zawartości witamin i traci większość aromatu, a przez to też smaku.

Jeszcze większe szkody powstają, gdy do produktu doda się wody, co zaleca większość producentów warzywnych mrożonek. Ponieważ im dłużej trwa obróbka w mikrofali, tym większe są zniszczenia składników odżywczych, mikrofali warto używać sporadycznie. Najlepiej do krótkiego podgrzewania najlepiej sklepowych produktów, a nie gotowania posiłków z podstawowych składników. Jedzenie musi być w przykrytym naczyniu, by ogrzało się szybko i równomiernie, a nie – częściowo spaliło i poparzyło usta.

6 z 10
Popularna folia jest źródłem aluminium (glinu), które należy...
fot. rezkrr/Getty Images

Zawijanie jedzenia w folię aluminiową. Czy używanie folii aluminiowej jest szkodliwe?

Popularna folia jest źródłem aluminium (glinu), które należy do metali toksycznych i kumuluje się w organizmie. Zwiększone ilości przedostają się do jedzenia zwłaszcza wtedy, gdy jest ono kwaśne. Ponieważ żywność i kosmetyki dostarczają znaczne ilości tego pierwiastka, warto zrezygnować przynajmniej z używania folii alu do jedzenia.

7 z 10
Nie wolno smażyć na olejach wyciskanych na zimno i nie...
fot. TokenPhoto/Getty Images

Smażenie na niewłaściwym tłuszczu. Na jakim oleju nie powinno się smażyć?

Nie wolno smażyć na olejach wyciskanych na zimno i nie poddanych rafinacji, czyli oczyszczeniu z naturalnych związków z surowca, które są korzystne dla zdrowia, ale szybko się palą. Mają najniższy punkt dymienia, czyli temperaturę, w której tłuszcz ulega rozkładowi do toksycznych związków (palą się także składniki masła). Wyjątkiem jest przy tym oliwa z oliwek extra virgin, która jest najzdrowszym tłuszczem do smażenia, ale też droższym niż zwykłe oleje i posiadającym charakterystyczny zapach i smak. Produkty smażone w takiej oliwie wręcz zyskują na ilości przeciwutleniaczy.

Wysoki punkt dymienia (nieco powyżej 200 stopni Celsjusza), czyli odporność na wysoką temperaturę, mają oleje poddane rafinacji. Niestety, w procesie tym powstają w nich związki szkodliwe dla zdrowia. Najwięcej jest ich w olejach o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6, takich jak np. słonecznikowy czy sojowy. Najmniej tych szkodliwych związków zawiera rafinowany olej rzepakowy uzyskany z oleju z pierwszego tłoczenia (nie poddanego ekstrakcji benzyną). Innym rodzajem tłuszczu odpowiedniego do smażenia jest masło klarowane, a ponadto nierafinowany, ew. rafinowany olej kokosowy.

8 z 10
Patelnie z nieprzywierającą powłoką starego typu (a także...
fot. sergeyryzhov/Getty Images

Smażenie na nieodpowiedniej patelni. Jakie patelnie są szkodliwe?

Patelnie z nieprzywierającą powłoką starego typu (a także rondle, garnki, opiekacze do tostów, wypiekacze do chleba itp.) zawierają szkodliwe związki o charakterze ksenoestrogenów, działaniu rakotwórczym i zaburzającym odporność. To m.in. PFOA (kwas perfluorooktanowy), który łatwo przenikają do jedzenia.

Szkodliwe związki łatwo też parują, a wdychane powodują objawy zatrucia podobne do symptomów grypy, m.in. ból głowy i mięśni. Dlatego powierzchni takich nie wolno podgrzewać bez tłuszczu, a zwłaszcza prażyć na nich zdrowych produktów, takich jak np. orzechy. Ponieważ szkodliwe związki przenikają do jedzenia również przy normalnym użytkowaniu, najlepiej wybierać naczynia i sprzęty kuchenne z ceramiczną powłoką nieprzywierającą, które stały się już łatwo dostępne.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Znowu będziemy mogli robić zakupy w niedziele! Pensje pracowników handlu pójdą w górę

Znowu będziemy mogli robić zakupy w niedziele! Pensje pracowników handlu pójdą w górę

Sensacja w łódzkim ogrodzie zoologicznym!

Sensacja w łódzkim ogrodzie zoologicznym!

Agresja kierowców na przejazdach osiąga szczyty. "To dla ich dobra..."

Agresja kierowców na przejazdach osiąga szczyty. "To dla ich dobra..."

Zobacz również

Znowu będziemy mogli robić zakupy w niedziele! Pensje pracowników handlu pójdą w górę

Znowu będziemy mogli robić zakupy w niedziele! Pensje pracowników handlu pójdą w górę

Sensacja w łódzkim ogrodzie zoologicznym!

Sensacja w łódzkim ogrodzie zoologicznym!