5/7
Migreny
Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki konserwujące oraz emulgujące mogą wywoływać skutki uboczne takie jak bóle głowy, a także nudności czy osłabienie. Ze względu na to osoby cierpiące na migrenę powinny unikać jedzenia majonezu lub ograniczyć spożywanie go do minimum.
6/7
Cholesterol
Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Zbyt częste sięganie po ten sos może prowadzić do zatkania tętnic i miażdżycy, a to zwiększa ryzyko chorób serca.
7/7
Kto nie powinien jeść majonezu? Może ci zaszkodzić
Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.