MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wąglik w Bułgarii! Porady dla tych, co wybierają się tam na wczasy

(lb)
Mięso skażone wąglikiem trafiło do bułgarskich hurtowni i sklepów. Osobom podróżującym do tego kraju główny inspektor sanitarny zaleca zachowanie ostrożności w celu uniknięcia zakażenia.

Wąglik jest chorobą, która przenosi się ze zwierząt na ludzi. Jest wywoływany przez bakterię Bacillus anthracis, która wytwarza przetrwalniki mogące bytować w środowisku przez wiele lat. Źródłem zakażenia są chore zwierzęta oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym np. mięso, krew, skóra, wełna, kości, włosie, mleko.
Do zakażenia człowieka może dochodzić poprzez bezpośredni kontakt ze zwierzętami lub poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego, bądź skażoną wodę.

Zalecenia dla osób podróżujących do Bułgarii:
• unikaj kontaktu ze zwierzętami hodowlanymi z rejonu występowania choroby,
w szczególności obwodu warneńskiego;
• nie kupuj produktów żywnościowych lub napojów niewiadomego pochodzenia;
• przestrzegaj zasad higieny osobistej (np. myj często ręce wodą z mydłem przed przyrządzaniem i spożywaniem posiłków, po skorzystaniu z toalety, po kontakcie ze zwierzętami);
• jedz żywność pochodzenia zwierzęcego poddaną właściwej obróbce termicznej (gotowaną, pieczoną, duszoną, dobrze wysmażoną);
• nie spożywaj surowych lub półsurowych produktów pochodzenia zwierzęcego;
• stosuj się do zaleceń lekarzy oraz miejscowych służb sanitarnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany