Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Więcej tłuszczu – mniej szarych komórek. Jak dieta wpływa na kłopoty z pamięcią

(lb)
Urządzenie do diagnostyki densytometrycznej, które kosztowało prawie 500 tys. złotych, pozwala określić m.in. zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej.
Urządzenie do diagnostyki densytometrycznej, które kosztowało prawie 500 tys. złotych, pozwala określić m.in. zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej. Krzysztof Szymczak
Ponad stu łodzian, którzy ukończyli 65. rok życia, zostało przebadanych w Klinice Psychiatrii Wieku Podeszłego i Zaburzeń Psychotycznych oraz Zakładzie Psychologii Lekarskiej UM w Łodzi. Naukowcy chcą ocenić, w jaki sposób odżywianie wpływa na ryzyko wystąpienia demencji.

– Jesteśmy zainteresowani zależnościami, które można zaobserwować u ludzi młodych, w średnim i podeszłym wieku, pomiędzy odżywianiem się a stanem odżywienia i składem ciała oraz ich wpływem na sprawność intelektualną – mówi dr nauk med. Radosław Magierski, adiunkt w Klinice Psychiatrii Wieku Podeszłego i Zaburzeń Psychotycznych UM, który prowadzi badania. – Chcemy prześledzić te relacje, ponieważ z badań naukowych wynika, że w pewnym wieku nieprawidłowa masa ciała jest czynnikiem ryzyka wystąpienia otępienia, np. choroby Alzheimera. Ale na niektórych etapach życia nieznacznie zwiększona masa ciała może być czynnikiem ochronnym.

Pacjenci ochotnicy, którzy zdecydowali się wziąć udział w naukowym projekcie, poddani zostali m.in. badaniu BIA (określa skład ciała oraz stopień nawodnienia organizmu) oraz badaniu aparatem densytometrycznym, który dzięki specjalnemu oprogramowaniu pozwala ocenić zawartość tkanki tłuszczowej oraz beztłuszczowej w masie ciała, a także wykreśla mapę ciała z rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej. Ponadto wskazuje zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej (znajdującej się w jamie brzusznej wokół narządów wewnętrznych), w której powstaje wiele związków chemicznych i czynników prozapalnych, zwiększających ryzyko wystąpienia udaru mózgu, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych. Z analiz, jakie prowadzono w liczących się ośrodkach medycznych, wynika m.in., że zwiększona zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej jest związana ze zmianami objętości mózgu i może odpowiadać za zanik szarych komórek.

– Mamy już wstępne wyniki badań, które wskazują, że wielu łódzkich seniorów ma niedobory witaminy D i podwyższony poziom cholesterolu – mówi dr Magierski.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany