MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenne kanapki nie tylko na śniadanie [PRZEPIS]

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Kanapeczki dekorujemy świeżymi listkami ziół.
Kanapeczki dekorujemy świeżymi listkami ziół. mat. pras.
Nie tylko na sobotnie i niedzielne śniadanie. Zdrowe, apetyczne i bardzo smaczne. Mniej pracochłonne, niż mogłoby się w pierwszej chwili wydawać. Po te kanapki chętnie sięgnie nawet niejadek. Ale również dorośli na ich widok musza się uśmiechnąć. Zdrowe, smaczne, odżywcze, niskokaloryczne i proste w przygotowaniu - zalet mają wiele.


Składniki:

3 dojrzałe awokado

20 dag startego parmezanu

½ puszki groszku zielonego

2 łyżeczki jogurtu naturalnego

10 listków bazylii

kilka listków mięty

sól i pieprz do smaku

świeży sok z cytryny

6 jaj przepiórczych

opakowanie chleba kanapkowo - tostowego (np. Dan Cake).

Przygotowanie:

Groszek odsączmy z zalewy. Przekładamy do miski, dodajemy wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy.

Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły. Następnie smażymy jaja przepiórcze na maśle. Lekko redukujemy stopień nagrzania patelni i wbijamy jajka. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią.

Usmażone zdejmujemy łopatką z patelni, tak aby nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego wycinamy „serca”. Mogą to być również inne wzory, zależy to wyłącznie od naszej fantazji .

Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko. Dekorujemy listkami świeżych ziół.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany