Przygotowywanie kompotów, konfitur czy sałatek warzywnych to metoda znana od setek lat. Kiedyś był to jedyny sposób na zachowanie darów natury i korzystanie z ich dobrodziejstwa także zimą i na przednówku, gdy organizm po zimie potrzebuje zastrzyku witamin. Kiszenie ogórków i kapusty w beczkach czy konserwowanie papryki, gruszek, śliwek, dyni było przede wszystkim praktyczne, a przetwory bardzo zdrowe. Wiele narodów ma swoje smakowe hity. Polska słynie z kiszonek oraz śliwkowych powideł. Współcześnie marynuje i wekuje się wszystkie warzywa dostępne latem i jesienią.
Obok owoców do słoików wkłada się także kalafiory, brokuły, patisony czy cukinie. Przetwory z pomidorów, domowe ketchupy czy przeciery na zupę to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy. Ich zalet nie sposób przecenić. Są bogate w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, sole mineralne i aminokwasy. Szczególnie zimą, gdy świeże produkty są bardzo drogie i nie zawsze smakują tak jak dojrzewające na słońcu, smaki z weków świetnie uzupełniają dietę, poprawiają nastrój, dostarczają energii niezbędnej zimą.
Ponadto stanowią alternatywę dla kupnych weków, w których często jest zbyt dużo soli, konserwantów i sztucznych barwników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zapendowska nie pokazuje się już publicznie. Jej ostatnie zdjęcie trafiło do sieci
- Kożuchowska z mężem sfotografowani na komunii syna. Wyglądała jak pierwsza dama |FOTO
- Tak Agata Duda wystroiła się na pogrzeb. Wszyscy na nią patrzyli [ZDJĘCIA]
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną