Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego witamina C jest tak potrzebna dla zdrowia

ls
Tomasz Bolt/Polska Press
Duża dawka witaminy C, odpowiednia ilość snu, zbilansowana dieta i trochę ruchu wystarczą aby wzmocnić odporność zimą. Dorosły człowiek powinien dostarczać 90 mg witaminy C dziennie. Jesienią i zimą, gdy nasza odporność spada ta dawka powinna być podwojona.

Witamina C (kwas L-askorbinowy, potocznie zwany witaminą C) jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla prawidłowego przebiegu całego szeregu funkcji w naszym organizmie. Wzmacnia odporność, niszczy wirusy, poprawia wydolność fizyczną, uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu wspomagającego procesy gojenia. Najlepszym sposobem na dostarczenie witaminy C do organizmu jest spożywanie produktów dostępnych o tej porze roku (papryka, brukselka, kalafior, kapusta biała, czerwona i włoska, pomidor (nawet szklarniowy), kiwi, owoce cytrusowe).

Jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C jest papryka, która jest bogata również w karotenoidy. Najbardziej wartościowa jest papryka czerwona. Ale każda z odmian zawiera również duże ilości witaminy E, B2 i PP oraz potasu. Jest niskokaloryczna i ma dużo błonnika. Dostarcza do organizmu magnez i żelazo, choć w niewielkich ilościach.

W diecie powinna znaleźć się też brukselka, kapusta biała głowiasta, kapusta włoska, kapusta czerwona, brokuły, jarmuż i kalarepa. Sporo witaminy C ma również kapusta kiszona. Wszystkie warzywa kapustne mają także wiele innych składników odżywczych: począwszy od błonnika, poprzez witaminy z grupy B, aż po składniki mineralne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany