ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Dieta poprawiająca odporność. Co jeść, by wzmocnić organizm...

Paula Goszczyńska

2018-02-08 11:31

2018-02-08 14:51

1 Komentarz
Dodaj komentarz

Dieta poprawiająca odporność. Co jeść, by wzmocnić organizm - radzi ekspert

Paula Goszczyńska

2018-02-08 11:31

O odporność możesz powalczyć naturalnie! Które składniki sprawdzą się najlepiej - podpowiada Kamila Sobaś, ekspert od spraw żywienia.

(© Dawid Łukasik)

Co korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy?


Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych, ale jednym z najważniejszych jest odpowiedni sposób żywienia. Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Znaczenie ma odpowiedni tryb żywienia. Posiłki powinny być nie tylko zbilansowane, ale także regularnie rozłożone w ciągu dnia.
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, przy czym śniadanie, obiad i kolacja powinny być nieco większe od drugiego śniadania i podwieczorku. Regularne i stałe porcje energii pozwalają organizmowi sprawnie funkcjonować, a witaminy i składniki mineralne dostarczane z każdym posiłkiem wzmacniają układ odpornościowy, przez co rzadziej chorujemy lub łagodniej przechodzimy wszelkie infekcje. Zbyt długie przerwy między posiłkami oraz przejadanie się zdecydowanie obniżają kondycję układu immunologicznego.

Które witaminy są nam potrzebne?


Dla układu immunologicznego szczególnie ważne są witaminy: A, C, E i D. Zacznijmy od witaminy C, która w dużym stężeniu występuje w leukocytach, gdzie jest szybko zużywana w czasie infekcji. Chroni ona tkanki przed uszkodzeniem, działając antyoksydacyjnie. Poza tym witamina C wykazuje działanie immunostymulacyjne. W związku z tym, że podczas infekcji jest ona szybko zużywana, zaleca się, aby w okresie jesienno-zimowym zwiększyć jej podaż poprzez spożywanie większej ilości warzyw i owoców. Kolejną ważną witaminą jest witamina A. Jej niedobór z kolei powoduje zaburzenia funkcji układu odpornościowego, co prowadzi do zwiększenia zachorowalności na choroby zakaźne oraz wzrost śmiertelności. Bardzo dużą zdolność do ochrony układu immunologicznego przed wolnymi rodnikami wykazują karotenoidy, zwłaszcza - karoten, który jest prowitaminą witaminy A. Zarówno witamina A, jak i karoten są łatwo dostępne w normalnej diecie. Występują w produktach pochodzenia roślinnego. Najważniejszą funkcją w ochronie organizmu jest działanie antyoksydacyjne. Tutaj przydaje się witamina E, która jest naturalnym, bardzo silnym przeciwutleniaczem i zwalcza tym samym wolne rodniki. Teraz przechodzimy do witaminy D, która pobudza do pracy limfocyty T, odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami, na przykład grypy. Witamina D zmniejsza również ryzyko chorób związanych z nieprawidłową pracą układu odpornościowego, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy atopowe zapalenie skóry. W celu pobudzenia organizmu do produkcji witaminy D konieczna jest codzienna, co najmniej 15-minutowa dawka słońca. Pewną jej ilość możemy dostarczyć też z jedzeniem.



A co z pozostałymi składnikami?


Ze składników mineralnych należy podkreślić znaczenie selenu, cynku i żelaza. Odpowiedni poziom cynku warunkuje prawidłową odpowiedź immunologiczną oraz zmniejsza ryzyko zapadalności na infekcje. Głównym źródłem cynku są produkty zbożowe, a także mięso i jego przetwory. Żelazo z kolei wchodzi w skład enzymów koniecznych do procesów utleniania i właściwego funkcjonowania komórek układu immunologicznego. Źródłem łatwo przyswajalnego żelaza jest mięso i jego przetwory, jaja, ryby, mleko i przetwory mleczne. Nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, ryż, zielony groszek, buraki czerwone i produkty zbożowe również zawierają dużo tego pierwiastka, ale jest on tam mniej przyswajalny. Można to jednak zmienić, jedząc jednocześnie z nimi warzywa i owoce bogate w witaminę C (porzeczki, maliny, papryka, pomidory, kiszonki). Jeżeli chodzi o selen, jego niedobór może powodować wiele zmian w funkcjonowaniu odporności.

Uważa Pani, że powinniśmy również zadbać o probiotyki i prebiotyki?

Oczywiście. Prawidłowa mikroflora jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Korzystne działanie probiotyków i prebiotyków polega na ograniczaniu niepożądanych drobnoustrojów. Bardzo dobrym źródłem bakterii probiotycznych w diecie są na przykład mleczne napoje fermentowane, takie jak: kefir, jogurt czy mleko acidofilne (pasteryzowany napój mleczny z mleka ukwaszonego zakwasem czystych kultur bakterii), ale również kiszonki. Przy odpowiednim spożyciu probiotyków należy pamiętać o prebiotykach. Wspomagają one rozwój i aktywność korzystnych bakterii jelitowych. Znajdują się głównie w nasionach roślin strączkowych.

Co działa niekorzystnie?

Należy wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych, fast-foodów, niskiej jakości margaryn, ciastek, a także wszystkich potraw, które zawierają w swoim składzie tłuszcze typu trans. Jednak największym wrogiem odporności i zdrowia jest cukier. Jego nadmierne spożycie spowalnia odpowiedź immunologiczną. Osoby uzależnione od słodyczy i cukru częściej i dłużej chorują, cierpią też z powodu wahań poziomu cukru we krwi, częstego przemęczenia i bólów głowy.

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

(1)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

syrop na grypę i odpornośc

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

....gość (gość)  •

Jestem zdecydowanie za naturalnymi sposobami leczenia. Ogólnie preferuję środki oparte na naturalnych składnikach, choc tych coraz to mniej Za dużo mamy podawanych antybiotyków, dodatkowo są one w jedzeniu, Prawda taka, że jak tak dalej pójdzie, to gdy faktycznie będą potrzebne to nie zadziałają. A jak łatwo lekarze przepisują antybiotyki miałam przykład na sobie. Trądzik - miałam brac antybiotyki, stosowałąm MASC KONOPNA UNIWERSALNĄ I SERUM AKNEA . Owszem dłużej to pewnie trwało, ale pozbyłam się go. Zapalenie oskrzeli, podobnie, antybiotyk. JA STOSOWAŁĄM SYROP KONOPNY Z Rokitnikiem I herbatę konopną z maliną i liśćmi lipy Owszem miałam ten luksus,że mogłam 14 dni odpoczywać przy tym, ale antybiotyku nie brałam... polecam te produkty na konopiafarmacja pl

odpowiedzi (0)

skomentuj