ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Sprawdź jak stworzyć...

imo

2018-02-05 17:51

2018-02-05 17:52

Dodaj komentarz

Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Sprawdź jak stworzyć dzienniczek żywieniowy [WIDEO]

imo

2018-02-05 17:51

Wiele osób twierdzi, że zdrowo się odżywia, a mimo to narzeka na zdrowie i figurę. Często nie zdajemy sobie sprawy z popełnianych błędów żywieniowych.Aby naprawdę wyeliminować je ze swojego życia, warto dokładnie przeanalizować dotychczasowy jadłospis. Nasza ekspertka - Olga Chaińska, trenerka i dietetyczka, podpowiada, jak to zrobić.
Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Sprawdź jak stworzyć dzienniczek żywieniowy [WIDEO]                      Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Sprawdź jak stworzyć dzienniczek żywieniowy [WIDEO]

(© Dawid Łukasik)



Stwórzmy dzienniczek żywieniowy - to on pokaże nam czarno na białym, czy nasze nawyki są właściwe, czy spożywamy odpowiednią ilość kalorii i jaką, ogólnie rzecz biorąc, jakość ma nasza dieta.

Jak prowadzić dzienniczek? Oto szczegółowy instruktaż:

1. Dzienniczek prowadź przez co najmniej 3 dni. Ważne, żeby były to dni typowe, nie szczególne. Takie, gdy odżywiamy się jak co dzień. Jednym z dni może być sobota albo niedziela.

2. Wszystko zapisuj szczegółowo.

3. Notuj wszystko, co jesz, pijesz. Zapisuj wszystkie przekąski typu owoce suszone, owoce, gumy do żucia, soki.

4. Zapisuj, ile wypijasz płynów dziennie: woda, sok (określ, jaki dokładnie), kawa, herbata czarna, herbata zielona lub inna, zioła, melisa, pokrzywa, rumianek, coca-cola.

5. Zapisuj, ile cukru spożywasz dziennie, np. do herbaty i kawy.

6. Zapisuj godzinę spożywanych posiłków i czas, w jakim jesz. Przykładowo: obiad - 13-13.30.

7. Pisz rodzaje posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Notuj również, co podjadasz w ciągu dnia.

8. Wpisuj miejsca posiłków: dom, praca, restaura-cja.

9. Zapisuj nazwy produktów, na przykład mleko do kawy 1,5%, 2%, 3,2%, jogurt tłusty, półtłusty, pieczywo jasne, pełnoziarniste, na zakwasie, ryż biały, basmati, masło, margaryna.

10. Zwracaj uwagę, jaką ilość posiłków spożywasz. Ile zjadasz kaszy gryczanej - pół woreczka, a może 3 łyżki? Jednego banana, a może kilka? Dwa ziemniaki, a może pół talerza?

11. Zwróć uwagę, czy jesz, bo odczuwasz głód, czy jesz z nudów, ze stresu, czy się przejadasz, czy kończysz posiłek, gdy już jesteś najedzony/na.

12. Opisuj samopoczucie. Czy masz wzdęcia, gazy, zgagę, czy boli Cię brzuch, czy masz zaparcia, czy jest Ci niedobrze?

13. Zawsze miej dzienniczek przy sobie i zapisuj wszystko bardzo szczegółowo. Jeśli nie masz gdzie włożyć dzienniczka, zapisuj w telefonie. Nigdy nie zostawiaj tego na później. Połowy rzeczy już nie będziesz pamiętać.

14. Zawsze pisz prawdę, nie oszukuj samego siebie. Tylko wtedy będziemy mogli znaleźć błędy żywieniowe i zmienić je tak, aby osiągnąć Twój cel.


Dobrym pomysłem jest zapisywanie korzyści, jakie osiągniesz, gdy dotrzesz do wyznaczonego celu. Przykładowo: „będę mieć więcej energii”, „będę się lepiej czuć”, „nabiorę pewności siebie”. Uzupełniaj kartę, gdy dostrzeżesz nowe możliwości. Czytaj codziennie swoją listę, będzie ona wzmacniała Twoją motywację. Zarówno kartę korzyści, jak i dzienniczek żywieniowy można pobrać na naszym portalu echodnia.eu/swietokrzyskie/zdrowie.

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się