Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zgaga - co jeść, żeby jej uniknąć

(ew)
Zgaga, czyli refluks pokarmowy polega na cofaniu się kwaśnej treści żołądka do przełyku. Często narzekają na tę dolegliwość nie tylko osoby w starszym wieku. Przyczyną może być zażywanie niektórych leków, m. in. antydepresyjnych, antyhistaminowych, hormonalnych. Powodem jest też niewłaściwa dieta. Zgagę mają również osoby bardzo zestresowane, co dotyczy coraz więcej osób.

- W przełyku są dwa zwieracze: górny i dolny - mówi Ewa Borowiec, dietetyk - Zgaga dokucza wtedy, gdy ten drugi nie tworzy bariery, nie jest skurczony. Częściowo strawiony pokarm cofa się i wywołuje silne pieczenie w przełyku. Właśnie wtedy mamy do czynienia ze zgagą. Co robić?

Należy ograniczyć objętość posiłków, unikać tłustych potraw, przypraw i alkoholu. Nie należy pić kawy, herbaty, coca-coli, soków z cytrusów. Niewskazane jest jedzenie jabłek, śliwek, melonów, bananów i brzoskwiń.

Aby doraźnie złagodzić przykre dolegliwości, można zażyć np. maalox, który zawiera wodorowęglan magnezu i wodorowęglan aluminium. Neutralizuje sok żołądkowy i łagodzi zgagę. Zalecane są preparaty, których składnikiem jest węglan sodowy. Zobojętnia kwasy żołądkowe, łagodzi stan zapalny, likwiduje pieczenie w gardle i przełyku.

Zobacz też: Wypadek motocyklisty w centrum Łodzi

UCHO PREZESA 12 YOUTUBE U PREZESA... WITOLD WASZCZYKOWSKI

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany