Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ZUPA CYGAŃSKA

bogdanprywat
To jest przepis od mojego kolegi. Jest szefem kuchni w jednej z łódzkich restauracji. Zupa jak sama nazwa wskazuje, nie ma nic wspólnego z cyganami. Dokładnie nie wiadomo skąd pochodzi przepis, prawdopodobnie południe europy, na to wskazują składniki.

Porcja na 10 osób.

Składniki:
mięso na wywar 0,7kg
parówki 5szt
włoszczyzna paski 400g
pieczarki 500g
papryka św. czerwona 3szt
kukurydza konserwowa 2 puszki
groszek konserwowy 1 puszka
pomidory 4szt

Przyprawy:
sól
papryka czerwona ostra
liść laurowy
majeranek

Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy do miękkości i kroimy w paski. Do wywaru wrzucamy przyprawy, pokrojone mięso, dodajemy włoszczyznę, ; pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy 5 minut. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki, kukurydzę i groszek (razem z wodą z puszki), gotujemy 5 minut. Pokrojoną w długie paski paprykę wrzucamy do gara. Kroimy parówki w paski długie i cienkie i do gara. Po max 5 minutach i co naturalne końcowym doprawieniu, podajemy. Można na talerzu zrobić kleksa ze śmietany i jakiś zielony liść rzucić ale to już perwersja kulinarna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany