Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa, ryba w galarecie, krokiety z pieczarkami - oto najlepsze przepisy Magdy Gessler i Kuby Kuronia na świąteczny obiad

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Na wigilijnym stole tradycyjnie powinno się znaleźć 12 dań
Na wigilijnym stole tradycyjnie powinno się znaleźć 12 dań Grzegorz Gałasiński
Te dania nigdy nie smakują tak jak w wigilię i święta Bożego Narodzenia. Oto przepisy. Najlepsza zupa grzybowa, ryba w galarecie i krokiety z pieczarkami - zrobisz je łatwo z przepisami kulinarnych autorytetów: Magdy Gessler i Jakuba Kuronia.

Najlepszą zupę grzybową

na wigilijnym stole pamiętamy z dzieciństwa. Gotowały ją nasze babcie. Jak zrobić zupę grzybową, by smakowała rodzinie? Można zainspirować się przepisami Magdy Gessler.

Składniki
• 40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
• 2 pory (biała część)
• 1 średniej wielkości seler
• 3 marchewki
• 1/4 niedużej kapusty
• 1 korzeń pietruszki
• 1 duża cebula
• 3 łyżki masła
• 1,5 l bulionu warzywnego
• pieprz, sól
• świeży koperek do dekoracji
• szklanka słodkiej śmietanki
Przygotowanie

Grzyby namocz przez noc w niedużej ilości wody. Zachowaj wodę, w której się moczyły. Grzyby pokrój w cienkie paski. Zachowaj kilka grzybów w całości do dekoracji.

Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki a cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na rozgrzanym maśle w dużym garnku. Kiedy cebula i por zmiękną, dodaj do nich starte warzywa. Podsmażaj je kolejnych 5 minut, a gdy zmiękną, dodaj do nich grzyby. Całość zalej bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Gotuj na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i zabiel śmietaną. Podawaj z odłożonymi grzybami, grzankami na maśle oraz odrobiną koperku.

Ryba w galarecie
Jakub Kuroń, syn niezapominanego Jacka Kuronia, na swoim kulinarnym blogu, podaje wiele przepisów. W czasie świąt warto sięgnąć po przepis na rybę w galarecie.
- Karp w galarecie bez wątpienia kojarzy się z wigilijnym stołem i chyba nie tylko ja mam takie skojarzenia. U nas w domu w święta Bożego Narodzenia musi być jakaś ryba w galarecie. Najczęściej stawiamy na tradycyjne słodkowodne odmiany takie jak: tołpyga, amur lub karp właśnie - pisze Jakub Kuroń. - Galarety nauczyła robić mnie mama, ponieważ to ona doprowadziła tę sztukę do prawdziwego mistrzostwa. Dlatego kiedy przygotowuję ten rodzaj dania to zawsze sięgam po jej przepis.
Karp w galarecie – najlepszy na wigilijny stół
Składniki:
• 800 g płatów z karpia ze skórą
• 1,5 l wody
• 3 marchewki
• ćwiartka selera
• 2 korzenie pietruszki
• pół przypalonej cebuli
• 3 łyżki żelatyny
• plasterki cytryny do dekoracji
• 2 jajka na twardo do dekoracji
• 100 g groszku zielonego np. mrożonego lub z puszki
• pęczek natki pietruszki
• 2 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• do dekoracji majonez stołowy, ja wybieram ten od Roleskiego
• sól

Sposób przygotowania

Do garnka wlej wodę, następnie dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler, opaloną cebulę, natkę pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj przez godzinę na małym ogniu, ważne aby wyciągnąć smak z warzyw.
Karpia opłucz pod zimną bieżącą wodą. Następnie wytnij ości żebrowe, podziel na mniejsze kawałki. Do bulionu warzywnego dodaj kawałki filetu oraz skrawki i ości. Dzięki temu bulion będzie bardziej esencjonalny. Wywar posól, gotuj przez 10-12 minut na małym ogniu.
Po tym czasie, rybę delikatnie wyjmij na półmisek. Wywar odcedź i odstaw do przestygnięcia. Do bazy na galaretę dodaj żelatynę, podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści cały czas mieszając. Następnie odstaw auszpik i zajmij się rybą.
Kawałki ryby ułóż na półmisku. Udekoruj karpia zielonym groszkiem, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jajkiem na twardo i natką pietruszki. Następnie całość zalej delikatnie, tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galareta całkiem „stanie”.
Na koniec udekoruj każdy kawałek ryby majonezem.

Przepis na krokiety z pieczarkami (Doradca Smaku)
Składniki:

  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 2 sztuki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka 2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Pieczarki myjemy, kroimy drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz i smażymy 30 minut.
Mleko, mąkę, wodę, szczyptę soli i jajko miksujemy razem na ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Na środek każdego kładziemy łyżkę farszu.
Naleśniki zwijamy do środka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany