Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ZUPA NEAPOLITAŃSKA

bogdanprywat
Smaczna, delikatna, na ciepło i zimno. Przepis tego cuda, został lekko zmodyfikowany przez fantastycznego kucharza, którego poznałem na niemieckiej wsi. Oryginalnego przepisu nigdy nie znalazłem, ale prawdopodobnie pochodzi z Austrii. Kiedyś używano do tej zupy żółtego sera, a teraz ...

Przepis na 10 osób.

Składniki:
woda 8l
warzywa paski 600g
pieczarki 500g
bulion w kostce 4szt
serek topiony 10szt (najtańszy, bez dodatków, ja używam marki T....) pełnej nazwy tego marketu nie podam, bo mi nie płacą za to.
makaron 600g(wstążki, org. tagiatelle)

Przyprawy:
sól
pieprz
papryczka jalapeno 1szt mała, bardzo mała !!!

Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy bulion w kostce i warzywa. Po 10 minutach gotowania, wkładamy serki topione i trzeba je rozgotować. Pod koniec tego procesu, wrzucamy makaron i cały czas mieszając, gotujemy do miękkości.
UWAGA, zupa z makaronem lubi się przypalić !!!
Przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Papryczki pokrojone w kółka, krążki dodajemy już po nalaniu zupy. UWAGA, w tego typu papryczkach najwięcej substancji tzw ostrych czyli kapsaicyny, znajduje się w nasionach !!!

Kapsaicyna, która znajduje się w ostrych
odmianach papryki, jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym,
jako lek przeciwbólowy i rozgrzewający. Najnowsze badania dowodzą, że
kapsaicyna pobudza komórki rakowe do samozniszczenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany