Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa wołowa. Mołdawskich wspomnień ciąg dalszy...

bogdanprywat
.
. ei24
Tę zupę jadłem u moich znajomych, którzy właściwie można powiedzieć wstydzili się ją podać. Na Mołdawii uważana ona jest za zupę biedoty, a nie wypada w taki sposób podejmować gościa. Zapomnieli tylko o jednym, zjem zawsze i wszystko.

Im bardziej potrawę uważa się za "porządki lodówkowe", tym lepiej dla mnie. Należy pamiętać, że większość takich rzeczy jak pizza, kulebiak, kotlet mielony, pierogi, powstała i wywodzi się z biedy, a urosła teraz do rangi przysmaku. I bardzo dobrze.

Przepis na 5-6 osób

Wołowina pręga 0,7 kg
Kości wołowe (najlepiej ze szpikiem) ok. 2 kg
Marchew 2 szt
Seler naciowy 1 szt
Cebula 1 szt
Papryka czerwona 1 szt
Czosnek 3 ząbki
Papryczka "Jalapeno" 1 szt
Pomidor 2 szt
Bazylia świeża 1/2 pęczka
Kukurydza 1/2 puszki (może być świeża)
Liść laurowy 1 szt
Ziele angielski 3 ziarna
Kmin rzymski 1 łyżeczka
Woda 4,5 l
oliwa, olej, 1 łyżka
sól
Śmietana 30 %

Instrukcja obsługi:

Kości wołowe myjemy, łamiemy i zalewamy zimną wodą. Następnie gotujemy około 2 godzin tak jak rosół (przypominam, rosół gotujemy dłłłłłłłłługo i na bardzo małym ogniu, zdejmując szumowinę czyli białko, które wypływa na wierzch), (łyżka do zdejmowania tej piany nazywa się SZUMOWNIK). Po tym czasie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki pręgę i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy pokrojoną w
półplasterki marchew i tej samej grubości seler. Gotujemy 10 - 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę (nie złocić), dodajemy wyciśnięty czosnek, a po chwili pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele, kmin, pokrojoną paprykę (słodką i ostrą) (UWAGA !Najwięcej ostrego smaku jest w nasionach papryczek, a substancja ta nazywa się
KAPSAICYNA /Capsicum/) i kukurydzę. Po około 5 minutach wrzucamy pomidory z patelni i gotujemy następne 10 minut. Przed podaniem wrzucamy pokrojone drobno liście bazyli, Podajemy z grzankami, ew. śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany