Przepis na 6 osób
Składniki:
- żurek w płynie 0,5l
- maślanka 1l
- ziemniaki 0,7kg
- cebula 0,5kg
- słonina 0,3kg
- kiełbasa biała 0,7kg
Przyprawy:
- czosnek świeży 5 ząbków
- majeranek
- pieprz
- vegeta
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania żurku:
Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i gotować w 3 l wody do momentu, aż zaokrąglą się brzegi. Czosnek posiekać drobno i z przyprawami wrzucić do garnka. Kiełbasę sparzyć w wywarze i wyjąć (nie gotować na mocnym ogniu). Wyjąc kiełbasę. Żurek i maślankę zmieszać razem i lekko osolić, dolać gorący wywar i wlać do garnka, ciągle mieszając do momentu zagotowania. Słoninę pokroić i zrobić skwarki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć na mocno brązowy kolor, wrzucić bez tłuszczu do zupy. Wkładamy też kiełbasę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Podawać z prawdziwym żytnim chlebem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!