Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Puszysta babka wielkanocna. Łatwy przepis na święta wielkanocne. Jak zrobić babkę, królową stołu wielkanocnego

Lila Sayed
Lila Sayed
Polska Press
Oto przepis na wilgotną i puszystą babkę wielkanocną. Jeśli szukasz receptury na pyszną babkę na Wielkanoc, to dobrze trafiłeś/trafiłaś.

Oto przepis na wilgotną i puszystą babkę wielkanocną

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić – powinno pozostać ciepłe.

Co do święconki? Pamiętach o wszystkim? Lista produktów, któ...

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oto przepis na wilgotną i puszystą babkę wielkanocną

Wykonanie:
Jajka i cukier ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość - od 10 – 15 minut. Bezpośrednio do ubitej piany jajecznej przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o pojemności około dwóch litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić przez 15 minut w formie a następnie wyłożyć na paterę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany