Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kasza smaczna i zdrowa. Najpopularniejsza gryczana i jęczmienna

ei24
Najczęściej jako dodatek do dania obiadowego mamy serwują swoim dzieciom kaszę gryczaną (92 proc.).

Gryczana na obiad, manna na deser, a jęczmienna w zupie - badania przeprowadzone w ramach kampanii „Lubię kaszę” pokazują, że wbrew powszechnej opinii najmłodsi chętnie spożywają kaszę. Ponad 86 proc. ankietowanych mam deklaruje, że ich dzieci lubią ten produkt zbożowy.Kasza to produkt zawierający duże ilości naturalnego błonnika regulującego proces trawienia, a także źródło cennych składników mineralnych i wielu witamin.

Nie bez przyczyny, wraz z innymi produktami zbożowymi, znajduje się na drugiej pozycji (wśród artykułów spożywczych) Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia. Dlatego warto uwzględnić kaszę w codziennej diecie dzieci, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie młodego organizmu.

Z badań wynika, że najczęściej mamy podają ją swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78 proc.), składnik deseru (68 proc.) oraz zupy (58 proc.). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała w formie np. wypieków (34 proc.) oraz jako składnik sałatek (27 proc.) czy śniadań (5 proc.). Najczęściej jedzonym rodzajem kaszy jest gryczana (92 proc.). Kasza manna jako danie obiadowe dla dzieci występuje w 17 proc. posiłków, ale jako deser już w 78 proc. Jęczmienną je 11 proc. dzieci, a kuskus i jaglaną po 7 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany