Temat przewodni tej edycji to "#IDŹ! i wesprzyj otwarcie restauracji", bo wracamy do restauracji i do tego co nam najbardziej smakuje, dlatego restauratorzy pokażą swoje najlepsze i najpopularniejsze dania. Wśród 30 restauracji, które biorą udział w konkursie 12 to debiutanci, w większości lokale, które dopiero startują ze swoja działalnością. Wśród nich są m.in.: Ciasno jak ulu, Trattoria bandera Italia, Ryby&Owce, The Chef, Taki Pan Pstrąg.
W Łodzi działamy od 10 edycji tego projektu, od wiosny 2016 roku i w tej edycji spodziewamy się milionowego gościa festiwalu, który zostanie specjalnie uhonorowany - mówi Adam Kopczyński, organizator festiwalu.
Po raz pierwszy restauracje mogą prezentować dania, które są w aktualnej karcie restauracji, dlatego że goście chcą zjeść to co jest typowe dla danego miejsca. Drugi powód to ułatwienie restauratorom wejście w rytm restauracyjny po długim lockdownie i funkcjonowaniu tylko w systemie "na wynos". Festiwal Restaurant Week ma pomóc restauracjom w odrodzeniu, a dzięki trzytygodniowej imprezie będą się zapełniały nie tylko w weekendy, ale również w tygodniu. Jedno danie musi być festiwalowe, bu tradycji stało się zadość.
Jednym z elementów festiwalu jest cegiełka dla restauracji warta min. 5 zł lub wielokrotność tej kwoty. rezerwując miejsce w lokalu można zadeklarować jej wysokość. To fundusz wspierający działanie restauracji.
To wyjątkowa edycja festiwalu, bo na otwarcie restauracji czekaliśmy aż 7 miesięcy dodaje Wszystkie siły kierujemy na to, żeby jak najwięcej osób odwiedziło restauracje i pomogło im się odrodzić - dodaje Adam Kopczyński.
Festiwal wpisuje się także w ideę niemarnowania jedzenia "zero waste", a dzięki temu, że obowiązują rezerwacje kucharze dobrze wiedzą ile i jakich produktów będą potrzebować. A to pozwoli przygotować taką liczbę dań jaka jest tego dnia optymalna.
Aby wziąć udział w imprezie wystarczy za pośrednictwem strony festiwalowej strony zarejestrować się, wskazać liczbę biesiadników przy stole i rodzaj menu A lub B. Po degustacji warto ocenić dania, bo wszystkie biorą udział w konkursie.
Pełna lista restauracji konkursowych:
Arteria, Angelo Ristorante, Ciasno jak w Ulu, Ryby&Owce, Cesky Film, The Chef, Salio Browar&Restauracja, Tabu Sushi and Modern Cuisine, Heksagon, Powidok, Gęsi Puch, Piwnica Łódzka, Zielona Restauracja wegańska i wegetariańska, Farina Bianco, Filharmonia Smaku, DaVella, Tree Chimneys, Miska Gastro Bowls (Puro), Szwalnia Smaków, Taki Pan Pstrąg, KOKU sushi, Anatewka Manufaktura, Trattoria Bandiera Italiana, Ramenownia, LaVende Manufaktura, Fatamorgana, Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park), Sote (NoBo Hotel****), Stary Rynek 2, Róża Wiatrów.
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Blanka weźmie udział w "TzG"? Krótki komentarz jest bardzo wymowny
- Golec posyła gorące spojrzenia rozgogolonej Roksanie Węgiel. Mina jego żony to hit!
- Andrzej Sołtysik przeszedł na islam! Oto, co potem zrobił z chrztem własnego dziecka
- Co się dzieje z Margaret? Oko czerwone, krzyż na piersi... Niepokojące!