Pamiętacie smak szynki sprzed lat? Podajemy kilka sprawdzonych rad, jak ją przygotować. Jak przyrządzić szynkę? Podpowiadamy
Trzeba bardzo pilnować, aby przez cały czas wywar tylko „mrugał”, bo inaczej mięso straci swój specyficzny jasnoróżowy kolor.
Czas gotowania oblicza się następująco: półtorej godziny na pierwszy kilogram i godzinę na każdy następny.
Aby sprawdzić miękkość szynki, należy nakłuwać ją drewnianym patyczkiem. Nie można jednak robić tego zbyt często, gdyż za każdym razem z mięsa wycieka sok. Po raz pierwszy nakłuwamy szynkę dopiero po upływie czasu, który wyliczyliśmy biorąc pod uwagę ciężar mięsa. Potem nie częściej niż raz na pół godziny. Mięso jest ugotowane, gdy patyczek wchodzi lekko.
Od razu po wyjęciu z gorącego wywaru szynkę zanurza się w naczyniu z zimną wodą. Dzięki temu zachowa soczystość i aromat. Szybkie ochłodzenie wierzchnich warstw zapobiega bowiem wypływaniu soku.
Ugotowaną szynkę kroi się dopiero po całkowitym ostygnięciu. Krajanie ciepłego mięsa powoduje, że plastry są nierówne, a stygnąc na skutek zbyt szybkiego wysychania zmieniają kształt, smak i barwę.
Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę